Διάφορα άρθρα

Εδώ θα βρείτε διάφορα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί κατα καιρούς από έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους φορείς πάνω σε θέματα ΙΥΑ και τεχνολογικών εξελίξεων του χώρου.
Εξωσωματική... ελπίδα αναζητούν 300.000 ζευγάρια στην Ελλάδα

"Το µεγάλο παράπονο της Αννας, όπως και των περισσότερων γυναικών, είναι ότι δεν την αντιµετώπισαν ως άνθρωπο. Ο κλάδος της τεχνητής γονιµοποίησης έχει πάρει µορφή βαριάς βιοµηχανίας στη χώρα µας, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν και ευσυνείδητοι γιατροί... "

γράφουν οι Παναγιώτης Μαυραγάνης, Ελένη Βέργου

Πανάκριβη η εξωσωματική γονιμοποίηση

"Παρ' ότι έχει ψηφιστεί από το 2005 νόμος ο οποίος παραπέμπει σε προεδρικό διάταγμα την κάλυψη από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των δαπανών εφαρμογής των μεθόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εντούτοις τα ζευγάρια εξακολουθούν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα έξοδα μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας «έχει διατυπωθεί το σχετικό αίτημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και αναμένεται η γνώμη του για την πλήρη κάλυψη των δαπανών των τριών πρώτων προσπαθειών»."

γράφει η Έλενα Φυντανίδου

Με επιτυχία η πρώτη εγκυμοσύνη με προεμφυτευτική διάγνωση

"Ενα στα είκοσι παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ τα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας υπολογίζονται σε 250.000-300.000.

Παράλληλα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 12.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης και από αυτούς γεννιούνται 5.000 παιδιά, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού αριθμού των γεννήσεων."

Γράφει η Σοφία Νέτα

Τα ωάρια είναι ανεξάντλητα

Ένα δόγμα της αναπτυξιακής βιολογίας καταρρίπτεται. Τελικά ο αριθμός των ωαρίων που διαθέτουν οι γυναίκες στις ωοθήκες τους δεν είναι προκαθορισμένος. Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εντόπισαν βλαστικά κύτταρα στις ωοθήκες πειραματόζωων, γεγονός που σημαίνει ότι οι «αποθήκες» μπορούν να γεμίσουν ξανά...

Γράφει η Ιωάννα Σουφλέρη

Παράταση γονιμότητας

Στο χώρο της σόουμπιζ αποτελεί κοινό μυστικό, αλλά και τάση, που φαίνεται ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και πολλές από τις λαμπερές κυρίες του χώρου, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στα πλαίσια και των επιστημονικών τοποθετήσεων που έγιναν σε πρόσφατο συνέδριο. Όπως προέκυψε, ήδη, πολλές Ευρωπαίες επιλέγουν τη λύση της κρυοσυντήρησης των ωαρίων τους, όχι μόνο αυστηρώς για λόγους υγείας, αλλά προκειμένου να παρατείνουν τη γονιμότητα τους, καθώς επιλέγουν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία.

Γράφει η Πέλλα Χρηστούλη

Ο Γολγοθάς της εξωσωματικής

Η απόκτηση παιδιού είναι το μεγάλο όνειρο της Μαρίας Μαγάκη. Ύστερα από 11 χρόνια γάμου και πέντε αποτυχημένες απόπειρες εξωσωματικής, η 39χρονη Μαρία ελπίζει ότι το όνειρο θα ευοδωθεί στην έκτη της προσπάθεια.

«Το κράτος λέει μεγάλα λόγια για την υπογεννητικότητα, αλλά κάνει ελάχιστα»
Αληθινή ιστορία

Η Πέρσα Τζεφεράκου, στα 42 της χρόνια, κρατά στην αγκαλιά της τα δίδυμα αγοράκια της, ηλικίας 9 μηνών. Είκοσι χρόνια προσπαθειών και 21 απόπειρες εξωσωματικής γονιμοποίησης της έδωσαν τελικά την ευτυχία. Έτσι αφιερώθηκε στις γυναίκες που θέλουν αλλά δεν μπορούν ν' αποκτήσουν παιδιά.

Γράφει η Γιάννα Τριανταφύλλη

a site by Grecian.net