Επιστημονικά Δεδομένα

Εδώ θα βρείτε άρθρα και video που έχουν δημοσιευθεί κατα καιρούς από επιστήμονες πάνω σε θέματα ΙΥΑ.
Ο Γιατρός Απαντά
Η νέα μας σειρά video με τον γιατρό κο Τσιριγώτη με απαντήσεις σε συχνές σημαντικές ερωτήσεις γύρω απο την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Οι σύγχρονες μέθοδοι της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής

"Το δικαίωμα στην τεκνοποιία απολαμβάνει συνταγματικής προστασίας, στη χώρα μας, ως έκφραση της προσωπικής ελευθερίας ανάπτυξης της προσωπικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος ν' αποφασίσει εάν θέλει ν' αποκτήσει φυσικούς απογόνους, το χρονικό σημείο που επιθυμεί να επέλθει τούτο, τον τρόπο, καθώς και τον αριθμό αυτών."

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πάντος
Διευθυντής «Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής»
«ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ»

Νέες εξελίξεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

"Οι τεχνικές για την in vitro ανάπτυξη των ανθρώπινων εμβρύων, ανοίγουν νέους ορίζοντες για τη δημιουργία και τη βελτίωση βιώσιμων και γενετικά υγιών εμβρύων. Επίσης νέες μέθοδο) δοκιμάζονται για την ωρίμανση και κατάψυξη (υαλοποίηση - vitrification) των ωαρίων προσφέροντας έτσι νέες δυνατότητες στην κλινική εφαρμογή. Έμβρυα μπορούν με επιτυχία να πολλαπλασιαστούν in vitro, ενώ τεχνικές μεταφοράς του πυρήνα προσφέρουν νέες θεραπείες για γενετικά νοσήματα κι ακόμη την ενδεχόμενη κατασκευή γαμετών. Τέλος η πιθανή παραγωγή αρχέγονων κυτταρικών σειρών (stem cells) προερχόμενων από πολυδύναμα εμβρυϊκά κύτταρα είναι στο ξεκίνημα της και θα πρέπει να εξετασθεί σε σχέση με τα ηθικά και νομικά πλαίσια της αναπτυσσόμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής."

Γράφει ο Λουτράδης Δημήτρης
Αναπ. Καθηγητής Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής
Κλινικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Δωρεά Γαμετών

"Η δωρεά σπέρματος που γίνεται για την επίτευξη εγκυμοσύνης σε ζευγάρια με αιτία υπογονιμότητα τον ανδρικό παράγοντα, χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια. Αντίθετα, η δωρεά ωαρίων χρησιμοποιείται μόλις τα τελευταία 25 χρόνια, ως αποτέλεσμα των τεχνικών της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η δωρεά σπέρματος είναι πρακτικά πιο εύκολη, ενώ η δωρεά ωαρίων περιλαμβάνει μια πιο δύσκολη διαδικασία. Ειδικότερα, η δότρια χρειάζεται να υποστεί διέγερση των ωοθηκών με χορήγηση φαρμάκων, στενή παρακολούθηση και τέλος ωοληψία. Όλα αυτά δημιουργούν μια σημαντική αναστάτωση στην καθημερινότητα της δότριας, καθώς και, όπως κάθε ιατρική επέμβαση, πιθανό ρίσκο στην υγεία της."

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δημητρούλης
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Ειδικός στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή
Yπεύθυνος του κέντρου Βιογενετικής στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο

Αναφορά στην ασφάλεια από την εφαρμογή των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

"Η παρουσίαση αυτή αποσκοπεί στην, με αντικειμενικό τρόπο, αναφορά στην ασφάλεια από την εφαρμογή των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τη χρήση ωοθυλακιορρηκτικών φαρμάκων όπως προκύπτει από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας."

γράφει ο Ιωάννης Γιακουμάκης
Γυναικολόγος IVF Χανίων Κρήτη

Οι ψυχικές δυσκολίες της υπογονιμότητας και πως να τις αντιμετωπίσετε

"Η γονεϊκότητα είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στα κύτταρα και το υποσυνείδητο μας. Το παιδί παραμένει ένα σύμβολο εξουσίας, δύναμης και απόδειξη της σεξουαλικότητας. Δύο γενιές πριν η γυναίκα δεν εργαζόταν έξω από το σπίτι, θεωρούσε το παιδί φυσική ακολουθία του γάμου της και απόδειξη της θηλυκότητας και της δημιουργικότητάς της (η μήτρα θεωρείται ότι είναι η έδρα της δημιουργικότητας) μια μήτρα που δεν γεννά, δεν είναι δημιουργική και η γυναίκα που τη φέρει επίσης θεωρείται σαν μη δημιουργική ή σαν περιορισμένη."

γράφει η Νεκταρία Πατεράκη
Σύμβουλος Ψυχοθεραπεύτρια

a site by Grecian.net