Αrray Comparative Genomic Ηybridisation (Αrray CGΗ)

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ Oι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας θα μπορούν πλέον να διπλασιάζουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί χάρη σε μια νέα τεχνική, η οποία εντοπίζει τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες των ωαρίων τους. Η τεχνική, που αναπτύχθηκε στη Βρετανία, επέτρεψε ήδη σε μία 41χρονη γυναίκα με ιστορικό 13 αποτυχημένων κύκλων εξωσωματικής να μείνει έγκυος. Η γυναίκα αυτή, της οποίας το όνομα δεν έγινε γνωστό, είναι η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο που υπεβλήθη στη συγκεκριμένη διαδικασία και αναμένεται, σύμφωνα με ειδικούς της κλινικής ΙVF Care Fertility, με έδρα το Σέφιλντ, να γεννήσει σε δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας που εφήρμοσε την τεχνική, διακεκριμένο ειδικό σε θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης και διευθυντή της Care Fertility δρα Σάιμον Φίσελ, η μέθοδος είναι γρήγορη και ακριβής στο να ανιχνεύει βλάβες στα 23 χρωμοσώματα του ωαρίου που εμπλέκονται σε αποβολές και σε γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου. «Με αυτήν την τεχνολογία,η οποία εξετάζει όλα τα χρωμοσώματα του ωαρίου ή του εμβρύου πριν από την εμφύτευση στη μήτρα,έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τον αριθμό αποβολών και να αυξήσουμε τον αριθμό που αφορά ζώσες γεννήσεις».

Οπως εκτιμά ο δρ Φίσελ, η τεχνική που ονομάζεται «συστοιχίες συγκριτικού γενομικού υβριδισμού» (Αrray Comparative Genomic Ηybridisation - Αrray CGΗ), μπορεί να έχει όφελος για τα μισά ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. «Σήμερα τα ποσοστά επιτυχίας της ΙVF κυμαίνονται στο 30% και φθάνουν το 40% μόνο στις καλύτερες κλινικές.Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 60% των κύκλων εξωσωματικής αποτυγχάνει.Ενα από τα Αγια Δισκοπότηρα του τομέα μας είναι να καταφέρουμε να εμφυτεύουμε ένα μόνο βιώσιμο έμβρυο στη μήτρα,ωστόσο το μεγάλο εμπόδιο σήμερα είναι ότι μόνο σε ποσοστό 25%-30% τα ωάρια που χρησιμοποιούνται είναι τελικώς βιώσιμα.Αν μπορούμε να επιλέγουμε τα υγιή ωάρια θα έχουμε αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής.Πόση θα είναι αυτή μένει να αποδειχθεί».

Η τεχνική Αrray CGΗ, η οποία κοστίζει περί τα 2.000 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα βρετανικά Ταμεία, έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες. Το πρώτο αφορά νέα τεχνολογία «γονιδιακών τσιπ» τα οποία αναλύουν το DΝΑ με πολύ ταχείς ρυθμούς- το πολύ μέσα σε 48 ώρες-, με αποτέλεσμα τα ωάρια ή τα έμβρυα να μη χρειάζεται να καταψυχθούν. Το δεύτερο βασίζεται στο ότι αντί να αφαιρούνται κύτταρα από το έμβρυο, διαδικασία που μπορεί να το καταστρέψει, οι ειδικοί ελέγχουν τα ωάρια της γυναίκας τα οποία ευθύνονται για το 85% των χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου.

Στην περίπτωση της 41χρονης γυναίκας που αναμένεται σύντομα να γίνει μητέρα χάρη στη νέα μέθοδο, παρήχθησαν από την ασθενή οκτώ ωάρια, εκ των οποίων μόνο δύο φάνηκε να είναι φυσιολογικά. Και τα δύο αυτά ωάρια γονιμοποιήθηκαν, ενώ και τα δύο έμβρυα που προέκυψαν εμφυτεύθηκαν στη μήτρα. Ενα εξ αυτών επιβίωσε.

Πάντως εκπρόσωποι της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας σημείωσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και ευρείες κλινικές δοκιμές προτού το νέο τεστ γίνει ευρέως διαθέσιμο στα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η τεχνική

Τα υγιή ανθρώπινα κύτταρα έχουν 46 χρωμοσώματα,23 εκ των οποίων κληρονομούνται από τον κάθε γονέα. Προτού ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, εκβάλλει το μισό από αυτό το γενετικό υλικό ώστε να αφήσει χώρο για τα 23 πατρικά χρωμοσώματα που φέρει το σπέρμα. Τα χρωμοσώματα που υφίστανται «έξωση» μεταφέρονται σε μια δομή του ωαρίου που ονομάζεται πολικό σώμα και η οποία αποτελεί «καθρέφτη» σχετικά με το τι συμβαίνει στο ωάριο. Η Αrray CGΗ ελέγχει τον αριθμό των χρωμοσωμάτων στο πολικό σώμα χωρίς να παρεμβαίνει στο DΝΑ του ίδιου του ωαρίου.Αν βρεθεί ότι τα χρωμοσώματα στο πολικό σώμα δεν είναι 23, τότε αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι το ωάριο στο οποίο ανήκει η δομή έχει περισσότερα ή λιγότερα από το φυσιολογικό.Ετσι, με βάση τη συγκεκριμένη γνώση, χρησιμοποιούνται μόνο ωάρια με τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων για γονιμοποίηση και στη συνέχεια για εμφύτευση στη μήτρα.

a site by Grecian.net